Składniki:
-140 g mąki pszennej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-75 g płatków owsianych górskich
-125 g miękkiego masła
-100 g zwykłego cukru
-1 jajko
-1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-75 g suszonej żurawiny
-140 g posiekanej białej czekolady (można dać również zwykłą lub gorzką)
1.Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól i płatki owsiane. Masło utrzeć mikserem z cukrem. Dodać jajko i wanilię, a następnie suche składniki.
2. Na koniec dodać żurawinę, czekoladę i wymieszać już ręcznie. Wstawić ciasto na 15 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć w niewielkich odstępach ciasteczka - kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Piec 12-15 min, aż się lekko ze złocą. Po upieczeniu są bardzo miękkie, więc pozostawić chwilę na blaszce.
A po upieczeniu prezentują się tak, smakują jeszcze lepiej ♥
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz