POTRZEBNE SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO (najlepiej gdyby wszystkie były o temperaturze pokojowej) :
♥ 130 g masła
♥ 35 ml mleka
♥ 175 g mąki pszennej
♥ 1 żółtko
♥ pół łyżeczki soli i cukru pudru
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA KREM :
♥ 205 g serka mascarpone (powinien być schłodzony)
♥ 100 g białej czekolady (rozpuszczona, lekko przestudzona)
♥ 125 g śmietany kremówki 36% (powinna być schłodzona)
POTRZEBNE SKŁADNIK NA GÓRĘ TARTY:
♥ kilka bez
♥ 4 łyżki dżemu jagodowego(mi wystarczył cały mały dżem)
♥ 400 g borówek
♥ 300 ml śmietany kremówki 36% (powinna być schłodzona)
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i ugnieść. Chłodzić przez dwie lub więcej godzin. Formę oprószyć bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać i wysypać na nie ryż lub fasole ( proponuje przed posypaniem wyłożyć na ciasto kawałek papieru do pieczenia, aby lepiej zdejmowało się nam obciążniki, czyli ryż lub fasole). Do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni wkładamy spód i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Piec przez 15 min, zdjąć obciążenie i wstawić na kolejne 15 minut do zarumienienia się.
2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ostudzoną rozpuszczoną czekoladę i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
3. Spód tarty posmarować dżemem, wyłożyć na to krem, posypać pokruszonymi bezami i borówkami, GOTOWE!
Smacznego! ♥
0 komentarze:
Prześlij komentarz